Tuesday, March 30, 2010

BERTEMU ALLAH DI HADIRATUL QUDDUS...

Diriwayatkan setelah semua manusia yang layak memasuki syurga sudah memasuki syurga, pada suatu hari yang ditentukan, Allah SWT memerintahkan malaikat Jibril membawa ahli syurga ke satu perkampungan yang bernama Hadiratul Quddus. Hadiratul Quddus terletak didalam syurga yang bernama Syurga Khuldi, iaitu suatu alam dan tempat yang cuma diketahui kedudukannya oleh Allah SWT sahaja. Apabila malaikat Jibril dan rombongan ahli syurga yang ramai itu samapai di pintu Syurga Khuldi, maka muncullah malaikat yang menjadi pengawal syurga itu, lalu bertanya : ” Apakah bicara dan kehendak tuan bersama rombongan manusia yang ramai ini ke perkampungan syurga ini yang tidak pernah dijejaki oleh seorang manusiapun.”


Lalu Jibril menjawab : ”Aku diperintahkan oleh Allah SWT, pentadbir seluruh alam untuk menghantar tetamu-tetamuNya dari orang-orang yang bernasib baik bagi menduduki Hadiratul Quddus. Setelah mendengar kata-kata perintah dari Jibril, maka malaikat yang mengawal pintu Syurga Khuldi itu dengan segera mebuka pintunya dan membenarkan Jibril dan ke semua tetamu Allah SWT tersebut menuju ke perkampungan syurga Hadiratul Quddus. Malaikat Jibril pun masuk ke dalam syurga itu lalu menaiki ke satu puncak mahligai yang tinggi secara berkata : ”Wahai Muhammad, masuklah tuan hamba bersama para nabi, para sahabat dan sekalian manusia yang menjadi calon penghuni syurga ke taman Hadiratul Quddus ini untuk menikmati segala kemewahan yang telah dijanjikan Allah SWT dahulu. ”Maka masuklah Rasulullah dan sekalian tetamu Allah SWT yang lain ke dalam taman itu lalu menaiki kenderaan khas yang telah disediakan.


Apabila mereka melalui jalan di dalam taman syurga itu, tiba-tiba berundur ke belakang dengan sendirinya segala pohon kayu kecil dan besar yang menghiasi taman itu untuk memberi hormat kepada rombongan tersebut. Sepanjang perjalanan mereka diperlihatkan pemandangan taman yang indah lagi mengkagumkan, melalui bangunan serta mahligai yang diperbuat daripada emas, perak, batu delima serta lain-lain. Pendek kata, Hadiratul Quddus memiliki mahligai yang brtaburan dalam suasana yang terlalu permai dan amat menyenangkan. Pada pintu setiap mahligai tersebut sudahpun tertulis nama penghuni yang bakal memilikinya manakala di dalamnya menunggu dengan wajah kerinduan akan para bidadari yang amat jelita, mennuggu dengan penuh sabar akan saat pertemuan yang sudah terlalu hampir akan kedatangan suami mereka yang bakal menjadi penghuni dan raja di dalam mahligai tersebut....Subhanallah......


Ya Allah, rindunya aku untuk bertemu denganMu, Moga-moga aku kembali kepadaMU dalam keadaan yang terbaik......Ameen ya Rabb.

Sekadar Perkongsian


(Sumber : Buku Malam Pertama Di Syurga)
Karangan Adil Akhyar, SH, LL.M0 comments:

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Dulu, Kini dan Selamanya...

Dulu, Kini dan Selamanya...

### salam ukhwah ###....

My Photo
Mujahideen
Dilahirkan pada 30 Ogos 1984, anak ke 2 dr 6 adik bradik. sekarang menuntut di Universiti Pentarbiyahan Syuhada' Islam,program pendidikan moral. erm...stakat tu je kot :-) "kadangkala kite perlu menangis supaya kite sedar hidup ini bukan sekadar utk ketawa, namun, kite juga perlu ketawa, supaya kite sedar betapa bernilainya setitis air mata...."
View my complete profile

MUTIARA KATA

Menurut perspektif Islam, wanita adalah pelengkap kepada lelaki, sekali gus memelihara keseimbangan ciptaan Allah s.w.t. Malah Rasulullah s.a.w memartabatkan kaum wanita pada kaca mata Islam sebagai perhiasan dunia yang paling indah dan unik. Ini sebagaimana sabda Baginda bermaksud: "Dunia ini penuh perhiasan dan perhiasan yang paling indah ialah wanita yang solehah." - (Riwayat Muslim)

bicara siswa

Followers

Nasyid FM

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all