Friday, October 10, 2008

Kuasa Hal Ehwal Pelajar (HEPA) perlu diberikan kepada mahasiswa

Kita sedia maklum bahawa, Hal Ehwal Pelajar (HEP) merupakan badan bertindak untuk mengawal segala aktiviti mahasiswa. HEP juga merupakan badan yang terlibat secara langsung dengan Pilihanraya Kampus dan menjadi Suruhanjaya Pilihanraya di setiap kampus di Malaysia.Untuk pengetahuan sahabat mahasiswa, mahasiswa di luar negara mampu membuat syarikat sendiri, mampu untuk mencetak surat khabar edisi mahasiswa sendiri dan mampu untuk mengeluarkan pendapat dalam setiap debat yang dijalankan dalam universiti. Namun mahasiswa di Malaysia, dengan wujudnya AUKU menyebabkan hampir kebanyakkan mahasiswa sudah menjadi budak sekolah kembali ataupun ayam yang diternak sehingga gemuk. Mahasiswa sebenarnya mempunyai kuasa yang cukup luar biasa. Kebanyakkan ahli akademik dan juga ahli politik akur dengan idealisma mahasiswa kerana mampu menjadi agen masyarakat. Contohnya, demonstrasi Baling yang cukup membuktikan mahasiswa mampu memperjuangkan hak rakyat pada tempat. Namun mahasiswa kini?

Kita tertanya-tanya adakah dengan terpindanya AUKU semasa sidang Dewan Rakyat berlangsung mampukah mengembalikan kekuatan kuasa mahasiswa sebagai juru bicara ummah?. Teman mahasiswa, selama 34 tahun AUKU diperkenalkan saya akui satu masa yang agak panjang untuk mahasiswa ingin kembali berkuasa seperti dulu. Sistem pendidikan yang melatih mahasiswa kini cukup jelas menyebabkan mahasiswa kini lebih kepada akademiknya. Saya tidak menyalahkan mahasiswa dengan buku-bukunya, tapi yang saya kesali hanya semasa zaman mahasiswa sahajalah masa kita untuk menimba pengalaman yang banyak bukan sekadar membaca buku di perpustakaan dan masuk ke tutorial.

Sewajarnya HEP dihapuskan dalam kamus Universiti jika mahukan kuasa autonomi penuh diberikan kepada universiti. Perkara yang remeh temeh tidak dapat diselesaikan, seperti kertas kerja (KKD) program tidak diluluskan HEP. Kekadang hanya tersilap ejaan, program mahasiswa terpaksa dibatalkan. Adakah ini kuasa HEP yang kita mahukan? Duit persatuan juga mestilah melalui HEP, kekadang ketika pergi ke pejabat HEP, kerani bertugas pula tiada ( terutamaya semasa pilihanraya umum). Saya ingin bertanya, adakah perangai tak ambik kisah dan sambil lewa ini ingin diteruskan? Fikirlah sendiri.. Pernah saya terfikir, kekadang semasa pilihanaraya semasa Pro-Mahasiswa dan juga ASPIRASI (jika tidak ditukar nama lagi) seperti membuang masa mahasiswa. Betul tak?. Bayangkan sewajar dan sepatutnya, mahasiswa berlawan dengan HEP bukan sesama mahasiswa. HEP yang mengeluarkan peruntukkan, HEP yang meluluskan aktiviti mahasiswa, HEP yang mengawal segala perjalanan mahasiswa. Habis itu, kenapa mahasiswa sesama sendiri ingin bertempur? Bukankah cukup jelas masalah bagi universiti adalah HEP itu sendiri?

Oleh yang demikian, cuba koreksi kembali kelebihan dan kekurangan mahasiswa kini. Pro-Mahasiswa akan mengatakan dialah yang paling hebat dalam memperjuangkan kebajikan mahasiswa. ASPIRASI pula akan mengumumkan mereka masih relevan untuk memimpin mahasiswa, dan HEP hanya ketawa melihat gelagat mahasiswa. Kebajikan? Perpaduan? Intelektual? Semua ditentukan oleh HEP. Percayalah, selagimana kuasa tidak diberikan kepada mahasiswa untuk menentukan masa depan universiti, universiti di Malaysia tidak akan dapat mencabar universiti-universiti yang lain di luar negara. Lupakan sahaja rangking university di THES

0 comments:

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Dulu, Kini dan Selamanya...

Dulu, Kini dan Selamanya...

### salam ukhwah ###....

My Photo
Mujahideen
Dilahirkan pada 30 Ogos 1984, anak ke 2 dr 6 adik bradik. sekarang menuntut di Universiti Pentarbiyahan Syuhada' Islam,program pendidikan moral. erm...stakat tu je kot :-) "kadangkala kite perlu menangis supaya kite sedar hidup ini bukan sekadar utk ketawa, namun, kite juga perlu ketawa, supaya kite sedar betapa bernilainya setitis air mata...."
View my complete profile

MUTIARA KATA

Menurut perspektif Islam, wanita adalah pelengkap kepada lelaki, sekali gus memelihara keseimbangan ciptaan Allah s.w.t. Malah Rasulullah s.a.w memartabatkan kaum wanita pada kaca mata Islam sebagai perhiasan dunia yang paling indah dan unik. Ini sebagaimana sabda Baginda bermaksud: "Dunia ini penuh perhiasan dan perhiasan yang paling indah ialah wanita yang solehah." - (Riwayat Muslim)

bicara siswa

Followers

Nasyid FM

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all