Wednesday, April 27, 2011

...:: SEORANG LELAKI BERNAMA SUAMI ::...' Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani '

Assalamu`alaikum Warahmatullah Wabarakatuh.

Segala puji bagi Allah S.W.T. Tuhan yang menyingkap rahsia-rahsia yang tersembunyi, yang mengetahui keadaan hati-hati, yang membolak-balikkan hati tetapi Maha Pengampun atas dosa-dosa hambanya. Selawat dan salam dicurahkan kepada Nabi Muhammad S.A.W., keluarga, para sahabat serta umat baginda yang tidak pernah jemu mengerah keringat demi kelangsungan agama yang tercinta ini.

Alhamdulillah, pertama dan selamanya bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan mawaddah-Nya, dapat meneruskan lagi kehidupan ini. InsyaAllah catatan kali ini berkisarkan tentang Rahsia Cinta Wanita Solehah buat ...:: Seorang Lelaki Bernama Suami ::... Walaupun diri ini masih tidak memunyai pengalaman dalam alam berumah tangga, namun terdetik dihati ini untuk berkongsi sedikit sebanyak dengan sahabat-sahabat, mudah-mudahan perkongsian ini memberi manfaat kepada pembaca...


~ Rahsia Cinta Wanita Solehah ~


Alangkah baiknya jika kita renungkan dulu Nasihat Rasulullah s.a.w. untuk Suami dan Isteri :

" Sebaik-baik wanita ialah yang menyenangkan hati apabila engkau memandangnya. Dia juga mematuhimu apabila kamu memberi perintah. Apabila kamu pergi, dia menjaga dirinya dan hartamu "

" Takutlah kepada Allah dalam memimpin isterimu. Sesungguhnya mereka adalah amanah paling dekat denganmu. Barangsiapa membiarkan isterinya lalai dari mengerjakan solat, dan mengerjakan agama kepadanya, maka dia telah mengkhianati Allah dan Rasul-Nya "

" Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia. Manakala orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak mempunyai budi pekerti "

Subhanallah !!! Siapa tak mahu jadi wanita solehah kan? Orang lelaki pula tentulah kita nak yang soleh. Wanita solehah untuk lelaki yang soleh. Jadi... bagaimana nak jadi solehah ye? Mudahkah atau sukarkah? Jom baca dan meneliti pengisian berikut :Acapkali pasti ada yang bertanya, bagaimanakah saya mahu menjadi wanita atau isteri solehah?

Adakah perlu warak (kuat beribadat), memakai purdah atau pandai membaca al-Quran?

Jawapan rahsianya ialah :-


Wanita solehah ialah mereka yang pandai menghibur dan melayan suami dengan mempersembahkan segala kemesraan, kemanjaan dan cinta sepenuh hati sehingga suami sentiasa rindukan dirinya malah tidak mahu berpisah walaupun sekejap. ^_^ tapi ana & suami tercinta lain pula situasinya, insyaAllah berjauhan sementara je demi menyahut seruan perjuangan menuntut ilmu Allah s.w.t.

Bukan perkara yang sukar mahu menjadi wanita solehah. Hanya dengan senyuman yang manis dan menambat hati suami, mereka boleh menduduki carta tertinggi itu.

Ada yang berkata senyuman isteri yang dilakukan dengan ikhlas semata-mata untuk suami lebih baik daripada menggunakan produk alat solek jenama mahal yang berharga ratusan ringgit. Subhanallah !!!

Pandangan yang mesra dan lembut ibarat celak yang paling indah menghiasai sepasang matanya. Kelembutan dan kehalusannya berbicara seperti pakaian yang paling cantik dipakainya.

Suami mana akan memandang ke belakang apabila isterinya sentiasa harum dan bersih. Malah, aroma itu pasti memikat selera suami untuk sentiasa berada di samping isteri daripada berborak bersama rakan di kedai kopi.

Bayangkan suami yang pulang dalam keadaan letih kerana beban tugas di pejabat ditambah kesesakan jalan raya, isteri yang menyambut di muka pintu menguntum senyuman, wajah yang dihiasi cantik, menolong membawa beg, membuka sarung kaki dan menyediakan minuman untuk menghilangkan dahaga. Alhamdulillah...Ya Allah...

Sesungguhnya, beruntung isteri yang tahu melayan dan menghiburkan suami kerana selain mendapat kenikmatan, mereka juga mendapat ganjaran pahala daripada Allah. Syukran Lillah...

Kajian mendapati suami yang mendapat belaian dan kasih sayang isterinya akan cemerlang di tempat kerja dan masyarakat. Mereka tidak memerlukan apa-apa lagi melainkan isteri di sisi. Ameen Ya Allah...

Mungkin ramai yang tidak percaya bahawa semangat suami lebih tinggi jika mendapat kasih sayang isteri. Suami manusia biasa, walaupun segagah atau segarang mana mereka, jika dimanja atau dibelai, mereka ibarat harimau jinak.

Justeru, isteri perlu mempunyai teknik atau kaedah untuk memikat suami, bukan semata-mata wajah yang jelita atau harta yang banyak.

Bayangkan ketika kecil, anak mendapat perhatian dan kemanjaan ibu bapa, tentu anak membesar menjadi manusia yang baik. Tetapi jika tiada kasih sayang ibu bapa, anak pasti membesar sebagai manusia yang tidak terkawal.

Oleh itu, isteri perlu faham, walau setinggi mana pangkat, kedudukan, harta dan darjat mereka, jangan lupa mencurahkan kasih sayang dan kemanjaan kepada suami. Senyuman, kemanjaan, pakaian dan haruman adalah senjata untuk memancing ...:: Seorang Lelaki Bernama Suami ::...(*~*)

1 comments:

FIQAFI said...

:) Saya ingin jadi pendamping yang setia.

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Dulu, Kini dan Selamanya...

Dulu, Kini dan Selamanya...

### salam ukhwah ###....

My Photo
Mujahideen
Dilahirkan pada 30 Ogos 1984, anak ke 2 dr 6 adik bradik. sekarang menuntut di Universiti Pentarbiyahan Syuhada' Islam,program pendidikan moral. erm...stakat tu je kot :-) "kadangkala kite perlu menangis supaya kite sedar hidup ini bukan sekadar utk ketawa, namun, kite juga perlu ketawa, supaya kite sedar betapa bernilainya setitis air mata...."
View my complete profile

MUTIARA KATA

Menurut perspektif Islam, wanita adalah pelengkap kepada lelaki, sekali gus memelihara keseimbangan ciptaan Allah s.w.t. Malah Rasulullah s.a.w memartabatkan kaum wanita pada kaca mata Islam sebagai perhiasan dunia yang paling indah dan unik. Ini sebagaimana sabda Baginda bermaksud: "Dunia ini penuh perhiasan dan perhiasan yang paling indah ialah wanita yang solehah." - (Riwayat Muslim)

bicara siswa

Followers

Nasyid FM

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all