Sunday, December 21, 2008

KEJADIAN TANAH RUNTUH, BENCANA BANJIR MENGUJI KEIMANAN MANUSIA HADAPI TAKDIR ILAHI…..

Sejak akhir-akhir ini negara kita digemparkan dengan kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa. Pelbagai pendapat dan pandangan telah diberikan oleh orang ramai tentang kejadian tersebut. Namun apa yang menyedihkan, kebanyakan pandangan yang diberikan oleh orang ramai lamgsung tidak mengaitkan kejadian tersebut dengan kebesaran Allah SWT, kebanyakannya menyatakan sebagai bencana alam. Sedangkan apa yang berlaku itu sebenarnya adalah datang dari Allah SWT. Mungkin ada hikmah disebalik apa yang berlaku. Hal ini disebabkan tidak akan diturunkan bala melainkan ada sebab musababnya. Diatas sebab-sebab kezaliman manusia, kealpaan dan kelalainan terhadap peringatan-peringatan Allah sebelum ini. Ataupun ia juga mungkin menjadi satu ujian dan dugaan daripada Allah untuk menguji ketabahan dan keimanan hamba-Nya.
Sebagai mana Firman Allah s.w.t yang bermaksud ”Dan sesungguhnya akan kami berikan ujian kepadamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar.” (surah al-baqarah, ayat 155). Kemudian Allah jelaskan mengenai orang yang sabar dalam firman-Nya yang bermaksud : ”(iaitu) mereka yang apabila ditimpa musibah lalu berkata sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada-Nya (Allah) jugalah (tempat) kami kembali.” (surah al-baqarah,ayat 156).
Dalam ayat itu Allah menyatakan bahawa setiap hamba-Nya akan diuji. Ujian Allah berlaku dalam pelbagai bentuk, seperti bencana banjir, tanah runtuh, kematian, kekayaan, kemiskinan, kesihatan dan kesakitan. Ini untuk membuktikan siapakah yang penyabar serta tetap bertuhankan Allah dalam apa juga keadaan ditempuhinya. Jelaslah orang yang sabar itu tetap beriktikad bahawa diri mereka hamba dan milik Allah walaupun ditimpa musibah amat berat. Malah mereka sentiasa mengharapkan balasan pahala daripada Allah dan sentiasa takuti azab-Nya.
Ibn Kathir (1992) ketika mentafsir ayat itu menjelaskan : ”Dengan melafazkan ayat itu menunjukkan seseorang itu menerima segala musibah menimpanya dan mengakui bahawa dirinya adalah hamba dan milik Allah. Allah berkuasa melakukan apa saja ke atas hamba-Nya.” Untuk memperkukuhkan lagi tafsirannya, Ibn kathir membawakan beberapa hadis, antaranya yang diriwayatkan Imam Muslim yang bermaksud : ”Ummu salamah berkata : Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda : Tiada seorang pun daripada kalangan orang Islam yang ditimpa musibah, lalu ia melafazkan apa yang diperintahkan oleh Allah ( iaitu firman Allah, ayat 156 surah al-Baqarah yang bermaksud), ”sesungguhnya Kami adalah hamba dan milik Allah dan kepada-Nya Kami akan dikembalikan. Ya Allah, berilah pahala bagiku dalam musibahku ini dan gantikanlah untukku yang lebih baik daripadanya, melainkan Allah menggantikan baginya dengan yang lebih baik.”
Ummu Salamah berkata : ”Ketika Abu Salamah meninggal dunia, aku sering bertanya kepada diriku sendiri, orang Islam manakah yang lebih baik daripada Abu Salamah? Dialah orang pertama hijrah kepada Rasulullah SAW. Pertanyaan itu sering aku mengulanginya, lalu Allah menggantikan untukku Rasulullah SAW sendiri.” Ummu Salamah berkata : ”Baginda SAW mengutuskan Hatib bin Balta’ah untuk melamarku bagi dirinya sendiri, lalu Ummu Salamah berkata lagi : Aku mempunyai seorang anak perempuan dan aku seorang wanita yang kuat cemburu. Jawab Baginda SAW: Mengenai anak perempuannya kita doakan semoga Allah cukupkan segala keperluannya dan aku mendoakan semoga hilang rasa cemburunya itu.”Berdasarkan kefahaman hadis itu, balasan Allah atas kesabaran Ummu Salamah yang diuji dengan kematian suaminya Abu Salamah, ialah beliau dikahwini oleh Rasulullah SAW.
Dalam hadis yang lain yang diriwayatkan Imam Ahmad bin Hanbal yang bermaksud : ” Abu Sinan berkata : Selepas aku mengebumikan anakku, aku masih berada dikubur. Tiba-tiba datang Abu Talhah al-Khaulani lantas memegang tanganku dan membawa dan membawa aku keluar sambil berkata : Adakah engkau suka sekiranya aku menceritakan sesuatu yang menggembirakanmu? Jawab Abu Sinan : Baiklah. Lalu Abu Talhah berkata bahawa al-Dahhak bin Abd al-Rahman bin Azib menceritakan kepadaku daripada Abu Musa katanya : Sabda Rasullulah SAW bahawa Allah berfirman yang bermaksud : ”Wahai Malaikat Maut, engkau mencabut nyawa seorang anak daripada hamba-ku, engkau mengambil buah hatinya dan anak kesayangannya. Jawab Malaikat Maut : Ya ! Lalu Allah berfirman, Apa yang ia kata (ketika kematian anaknya itu)? Jawabnya: Ia memuji Engkau dengan berkata kami ini adalah hamba dan milik Allah dan kepada-Nya kami akan dekembalikan. Maka Allah berfirman : Binalah untuknya sebuah rumah di dalam syurga dan berilah namanya dengan Bait al-Hamid.”
Hadis kedua menjelaskan sikap Abu Sina tetap memuji Allah walaupun anak kesayangan meninggal dunia. Jelaslah ujian Allah adalah untuk melihat kekuatan akidah hamba-Nya, sama ada hanya bertuhankan-Nya dalam keadaan senang saja atau terus bertuahankan-Nya dalam apa juga keadaan sekalipun. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa Allah menguji keimanan hamba-Nya dengan pelbagai musibah. Musibah Allah bukan sekadar kematian saja, malah didatangkan dalam pelbagai bentuk serta keadaan. Wallahua’lam....

0 comments:

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Dulu, Kini dan Selamanya...

Dulu, Kini dan Selamanya...

### salam ukhwah ###....

My Photo
Mujahideen
Dilahirkan pada 30 Ogos 1984, anak ke 2 dr 6 adik bradik. sekarang menuntut di Universiti Pentarbiyahan Syuhada' Islam,program pendidikan moral. erm...stakat tu je kot :-) "kadangkala kite perlu menangis supaya kite sedar hidup ini bukan sekadar utk ketawa, namun, kite juga perlu ketawa, supaya kite sedar betapa bernilainya setitis air mata...."
View my complete profile

MUTIARA KATA

Menurut perspektif Islam, wanita adalah pelengkap kepada lelaki, sekali gus memelihara keseimbangan ciptaan Allah s.w.t. Malah Rasulullah s.a.w memartabatkan kaum wanita pada kaca mata Islam sebagai perhiasan dunia yang paling indah dan unik. Ini sebagaimana sabda Baginda bermaksud: "Dunia ini penuh perhiasan dan perhiasan yang paling indah ialah wanita yang solehah." - (Riwayat Muslim)

bicara siswa

Followers

Nasyid FM

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all