Tuesday, March 1, 2011

SARAWAK BUMI DIBERKATI...

Bismillah walhamdulillah….sampai saat ini Allah masih lagi member kesempatan untuk diriku memperbaiki iman dan amal, serta terus melakukakn kerja-kerja amal. Smoga semuanya menjadi bekalanku diakhirat kelak. Masih teringat nasihat seorang ustaz sewaktu aku belajar zaman muda-muda dulu, katanya “ Harta kite yang sebenarnya adalah harta yang telah kita infakkan untuk jalan Fisabilillah, bukan harta yang kita simpan. Justeru, simpanlah harta kita dengan menginfakkan pada jalan Allah, nescaya kita akan mendapatkannya semula apabila kite kembali pada Allah…”. Alhamdulillah,Kata-kata ini telah memberi motivasi pada diriku untuk menjadi hamba Allah yang pemurah….

Sungguh pantas masa berlalu, sedar atau tidak sudah 3 bulan diriku berada di Bumi Kenyalang atau aku lebih suka menamakannya dengam bumi diberkati. Aku menamakan Sarawak sebagai bumi diberkati disebabkan Sarawak mempunyai medan yang sangat luas utk medan dakwah. Sesuai untuk hamba-hamba Allah yang ingin mencari bekalan untuk hari akhirat kelak. Mana tidaknya, masyarakat kat sini sangat dahagakan agama, tenaga pengajar yang ada pun masih tidak mencukupi untuk membantu masyarakat kat sini menambah ilmu pengetahuan tentang agama Islam. Justeru, masyarakat kat sini, sangat membutuhkan para daie dari semenanjung untuk mengajar agama kepada masyarakat disini. Justeru, para guru,ustaz dan juga ustazah kat sini perlu berkorban masa dan harta untuk mendidik generasi ini, mudah-mudahan suatu hari nanti mereka pula yang akan menjadi murabbi dan murabbiyah di tanah air mereka sendiri.

Apabila tiba sahaja disini, aku teringatkan peristiwa hijarah Rasulullah saw, yang mana sewaktu Rasulullah SAW berhijarah ke madinah, terdapat dua kumpulan besar yang telah disatukan oleh Rasulullah SAW iaitu kaum muhajirin dan juga kaum Ansor. Kaum muhajirin adalah penduduk Makkah yang bersama-sama dengan Rasulullah SAW berhijrah ke Madinah, sementara kaum Ansor pula adalah penduduk Madinah yang menyambut kedatangan Rasulullah SAW dan para sahabat ra. Bila aku disini, aku telah berazam untuk mencontohi kaum muhajirin, yang mana sebelum pulang ke tanah air perlu tinggalkan sesuatu untuk Allah disini. Moga-moga Allah member kekuatan untuk diriku memperluaskan empayar Rasulullah SAW disini. Memang tidak dinafikan, kehidupan disini agak mencabar terutamanya untuk para daie. Jika dahulu, sudah menjadi kebiasaan utk diriku bercakap dan bermuzakarah tentang soal agama dengan kawan-kawan dan teman-teman. Namun disini, daku perlu memperkenalkan Islam kepada pelajar-pelajarlu yang kebanyakannya nonmuslim yang beragama KRISTIAN. Setiap hari aku dilontarkan persoalan-persoalan perbandingan agama. Kedaaan ini sedikit sebanyak telah member motivasi kepadaku untuk membaca buku2 agama termasuk berkaitan agama lain sebelum masuk kelas walaupun aku bukan mengajar pendidikan Islam. Smoga Aku terus istiqamah dengan perjuangan Islam disini….Amen….

0 comments:

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Mahasiswa Pendidik Pencetus Revolusi

Dulu, Kini dan Selamanya...

Dulu, Kini dan Selamanya...

### salam ukhwah ###....

My Photo
Mujahideen
Dilahirkan pada 30 Ogos 1984, anak ke 2 dr 6 adik bradik. sekarang menuntut di Universiti Pentarbiyahan Syuhada' Islam,program pendidikan moral. erm...stakat tu je kot :-) "kadangkala kite perlu menangis supaya kite sedar hidup ini bukan sekadar utk ketawa, namun, kite juga perlu ketawa, supaya kite sedar betapa bernilainya setitis air mata...."
View my complete profile

MUTIARA KATA

Menurut perspektif Islam, wanita adalah pelengkap kepada lelaki, sekali gus memelihara keseimbangan ciptaan Allah s.w.t. Malah Rasulullah s.a.w memartabatkan kaum wanita pada kaca mata Islam sebagai perhiasan dunia yang paling indah dan unik. Ini sebagaimana sabda Baginda bermaksud: "Dunia ini penuh perhiasan dan perhiasan yang paling indah ialah wanita yang solehah." - (Riwayat Muslim)

bicara siswa

Followers

Nasyid FM

Template by - Abdul Munir - 2008 - layout4all